ליצירת קשר
שם
דוא"ל
טלפון
הערות
מה התשובה לתרגיל שבתמונה?*
(כתבו ספרות בלבד)

מיודעינו החומוס

כל מה שביקשת לדעת על חומוס ולא ידעת ממי, וגם הפתעה...בסוף.

לדאבוני, יש לי ברזומה הרבה שעות בתי חולים וביקורים אצל רופאים. יום אחד – ליוויתי את אמי ז"ל לרופא ריאות בעל אישיות ססגונית בשם ד"ר דניאל ויילר בחיפה. דרך התישאול שלו אותה, בנוגע לשיעול שלה, שארכה כ – 25 דקות –  הכינה אותי לשיעור של חיי. אלוהים נמצא בפרטים הקטנים. אם ברצונך לבדוק משהו לעומק, עשה זאת ביסודיות.

לפני זמן מה, הרצאתי על תזונה נכונה בשיכבת ו' של בית הספר ניל"י – בה לומדת בתי. נוכח דברי, קמה המולה ואחד התלמידים אף אמר את מה שגם אני מרגישה לפעמים. זהו, הוא טען, אין יותר מה לאכול. הכל לא בריא.

הסכמתי אתו שמוצרים רבים שנחשבו לבריאים אינם כאלה עוד בגלל המידע החשוף. אבל.... לקראת שלל מסיבות הסיום למיניהן, מצאתי פריט רב ערך שעדיין לא 'התלכלך' – החומוס.

האם שאלתם את עצמכם איך נראה חומוס לפני שהוא מגיע לאריזות הניילון? ובכן – הוא גדל על שיחים נמוכים בעלי תרמילים. בכל תרמיל – נחים להם בלי להפריע לאיש - 1-3 גרגירי חומוס.

החומוס הינו קטנית שמורכבת מחלבון ופחמימות, שרובן מורכבות. מורכבות = כאלה שלא מקפיצות את מאזן הסוכר וגורמות לשובע. הוא עשיר בויטמינים ומינראלים. יש בו פי 2 ברזל מביתר חברותיו הקטניות ויחסית אליהן – הוא קל לעיכול. יש בגרגירי החומוס – 5% שומן ו – 164 קלוריות ל – 100 גר'. ואם ניזכר שבדרך כלל הוא מגיע שלוב זרוע עם מיודעתנו הטחינה, בכלל השמחה אמורה להיות גדולה.

אבל.....

החומוס התעשייתי – מקלקל את המסיבה.

לגרגירי הקסם הללו – שגורמים לירידה בכולסטרול הרע ושומרים בעקבות זאת על הלב, מאזנים רמות סוכר בגוף, משפרים מצב רוח, מונעים דיכאון ובפולקלור העממי, בגלל רמת אשלגן גבוהה –אפילו טוענים שהם מסוגלים להשפיע על לידת זכרים - מוסיפים ,את כל תחלואי התעשייה לדורותיהם.

על מנת לחסוך בטחינה שנחשבת למוצר יקר, מוסיפים שמנים, לעיתים נחותים.

חברה מסוימת, מתהדרת בשמן קנולה בחומוס שלה. ואני שואלת בכעס, מי צריך שמן בחומוס בשם השם?

יש חברות שאפילו מזהמות את החומוס שלהן בשומן מוקשה , כן , כן – זה שהופך את המרגרינה למסרטנת. שומן מוקשה הינו שומן צמחי שעובר תהליך ששמו הידרוגינציה שהופכת אותו לשומן טראנס הידוע לשמצה בתחום הלב והמחלות הממאירות. אם נחזור לפתיח – בבקשה לקרוא את האותיות הקטנות. שומן מוקשה? נא להחזיר למדף.

בנוגע לאחוזי שומן – כפי שכבר הזכרתי – לגרגירי החומוס עצמם – נטו – כ – 5% שומן. אם תציצו באריזות שבסופר – אחוזי השומן נעים בין 8%-33%.

מבחינת דיאטה– הדיאטטי ביותר מכיל 187 קל' ל – 100 גר' מוצר והשמן ביותר – עלול להיות מעל 300 קלוריות.

יש חברות שמוסיפות גם קורנפלור, להגדלת הרווח ולמיצוק של המוצר. זה לא מזיק אך מוסיף קלוריות מיותרות שאין בהן כל ערך תזונתי.

וכבר הזכרנו את השומן המוקשה שמופיע בחלק מהחומוסים המתועשים.

כל המידע הזה שם אותנו במקום מוזר.

מה עושים כשבא לאכול חומוס ללא המזיקים הללו?

גילוי אישי.

שנים ניסיתי להכין חומוס ביתי וללא הצלחה. גלונים על גלונים של חומוס

נזרקו לפח באין דורש. עד שהגיעו אלינו הביתה להתקין דלתות חדשות.

אני הייתי בדיוק בעיצומו של עוד ניסיון כושל להכין חומוס שייזרק כעבור זמן קצר. הברקה היסטרית – גרמה לי לברר איך עושים חומוס שגם ייאכל.

שאלתי מי מהאנשים המצוינים שהגיעו,  מיטיב להכין חומוס – כולם הצביעו על איברהים אבו אל נאסר מכפר יפיע – אלוף החומוס באיזור. השאר - היסטוריה.

איך להכין חומוס בבית, בריא וללא חומרים מזיקים?

משרים 1/2 קילו חומוס (רצוי אורגני) ל- 12 שעות

המהדרין משרים ל – 24 שעות.

מחליפים את מי ההשריה מדי 4 שעות.

מסננים ושוטפים את הגרגירים  ושמים בסיר עם מים ומרתיחים

המים צריכים להיות  כ – 5 ס"מ מעל הגרגירים.

זמן ההרתחה – עד 3 שעות. אני לא נוטה להוסיף כלום, אין להוסיף מלח בזמן הרתיחה. בסוף התהליך הגרגירים אמורים להיות רכים.

לאחר תום ההרתחה, מסננים ומניחים מעט להתקרר.

וכאן מגיע השוס.

אני מחלקת ל 4 ומקפיאה, מלבד הכמות אותה אני מכינה, את כל השאר.

 ואז לתוך מעבד מזון – להב פלדה – אני שמה:

את גרגירי החומוס

2-3 כפות גדושות של טחינה

אם רוצים שיהיה רק טעים – את טחינת היונה

אם רוצים גם בריא – (סידן) עדיף טחינה משומשום מלא

מיץ מ – 2 לימונים

מים לפי איך שאתם אוהבים לאכול חומוס, אפשר לתקן תוך כדי פעולת המכונה. רק יש לקחת בחשבון שהחמוס מתמצק אחרי קירור.

ומלח.

זהו.

מפעילים את מעבד המזון די הרבה. עד שהחומוס חלק לפי טעמכם.

ועכשיו – להשתולל – שמן זית (במידה כמובן)

סומק, צנוברים – לפי טעמכם.

אנא, התייחסו למתכון כבסיס, אם יותר טעים לכם עוד לימון, בבקשה, אם חומוס בלי שום – לא עובר בדלת – גם בסדר. התאימו אותו לחיך המשפחתי.

בלי חומרים זרים או לא בריאים וגם לא הרבה עבודה.

חומוס כזה יכול להחזיק מעמד עד 5 ימים במקרר.

2 כפות מידה (כדאי לקנות שיהיה בבית סט שכזה) נחשבות למנת חלבון. אני משתמשת בפיתות מיני על בסיס קמח מלא אורגני, שניתן להשיג ב'ניצת הדובדבן' . פיתה, עם 2 כפות חומוס כזה, כף טחינה וסלט ירקות – מהווים ארוחת ערב משביעה ובריאה. מיותר לציין שהפסקתי לזרוק חומוס....

קיץ נעים ובריא.

 

חזרה לרשימה