מתוך-->כדאי לדעת-->תבלינים, חליטות וצמחי מרפא לצריכה בקיץ
עם בוא הקיץ אנו נערכים ומשנים את אורחות החיים, בין אם אלו הבגדים שאנו לובשים, שעות הפעילות בחוץ ובפנים וגם במאכלים מועדפים. עבור עונה זו ישנם תבלינים, חליטות וצמחי מרפא עדיפים המסייעים בחיזוק ורענון הגוף, תורמים לקירורו ואף עוזרים בשמירה על משקל והרזייה.
צמחים מרעננים לימות החום
אם אתם מחפשים צמחי תבלין שירעננו לכם את הימים החמים כדאי שתכירו את הצמחים הבאים:
· עלי נענע ומנתה - מכילים מנגנון קירור שמקורו בחומר המנטול. את הצמח צורכים בחליטות קרות, בשפשוף כנגד העור, בשאיפה מרעננת או כתוספת לסלט.
· גביעי היביסקוס יבשים או טריים - חומצת הלימון שבהם מסייעת בקירור ובהורדת חום העור. את ההיביסקוס צורכים בחליטה קרה או כתוספת טרייה לסלט פירות או ירקות.
· חליטות של פירות - מבוססות על שלל סוגים של פירות יבשים וצמחים שאותם משרים עם כמות קטנה של מים חמים לפתיחת הטעם, ולאחר מכן מוסיפים קוביות קרח ומים קרים. כמו כן, עם חליטות אלו ניתן להכין שיקיים על בסיס חלב או להפכן לקרטיבים טבעיים, דיאטטיים ובריאים.
צמחי תבלין ומרפא התורמים להרזיה
קיימים מספר צמחי מרפא ותבלין מומלצים להרזיה בקיץ, וביניהם:
· גרגרי חרדל צהוב ושחור - עוזרים להמרצת חילוף החומרים ונחשבים כתוספת מעולה לימי הקיץ החמים, התורמת להרזיה ומסייעת במניעת מצב רוח עכור. את גרגרי החרדל ניתן להוסיף לסלטים, חביתות, תבשילים וגבינות.
· פשתה - עשירה בסיבי תזונה ואומגה 3, מסייעת בהורדת שומנים וכולסטרול בדם ותומכת בהליכי הרזייה. את הפשתה יש לצרוך טחונה בכמות של ככפית ביום, מעורבב ביחד עם יוגורט.
· גדילן - תורם לתפקוד הכבד ומערכת העיכול כאשר אוכלים את נבטיו הטריים או את זרעיו.
· גרסיניה - פרי של צמח טרופי המעכב הליכי הפיכת פחמימות לשומנים, שתורם לשיפור זרימת הדם ומגביר תחושת שובע. את הצמח צורכים בחליטה של קליפתו, ויש לציין כי הוא אינו מומלץ לנשים הרות.
בחירת צמחי תבלין על פי הרפואה הסינית
עלפי תורות עתיקות רבות, לכל עונה בשנה יש את הטעמים הנלווים אליה ומסייעים בבחירת מזונות מתאימים. כך למשל, על פי הרפואה הסינית עונת הקיץ מיוצגת על ידי אלמנט האש אשר ניכר בטעמים מרים שמתאימים להתמודדות עם טמפרטורות גבוהות. כמו כן, הרפואה הסינית ממליצה לצרוך בקיץ צמחי תבלין הנחשבים מקררים ו/או ניטראליים כדוגמת עלי וזרעי כוסברה, זרעי סלרי, זרעי שומר, מלח הימאליה, בזיליקום, מיסו לבן, מי ורדים ותמרהינדי. בעונה זו גם מומלץ להרבות בשתיית תה ירוק, תה לבן, תה שיבא, יסמין, זוטא, קמומיל, מליסה או לואיזה.
בחירת צמחי תבלין ומרפא על פי האיורוודה
גם לרפאה ההודית יש הרבה מה לומר על צריכת צמחים בהתאם לעונות השנה. עבור הקיץ מומלץ לצרוך צמחים יותר קלים שאינם מכבידים על מערכת העיכול, וכן פירות מלאי עסיס המרעננים את הגוף ומספקים לו נוזלים. מבחינת טעמים, ההודים דוגלים בטעמי מתוק עם מרירות קלה כפי שקיים בדגנים מלאים כמו שיבלות שועל, קינואה ואורז, וכן בעלי שמיר ופטרוזיליה, עלי מנגולד ונבטים שאינם חריפים. כמו כן, בגישה זו מומלץ לוותר בקיץ על טעמים חריפים, מלוחים וחמוצים המעלים את חום הגוף. הרפואה ההודית גם ממליצה לצרוך בקיץ את צמחי התבלין והמרפא הבאים:
· הל - נחשב יעיל להורדת חום ולכן מהווה תוספת מומלצת למשקאות חמים בקיץ, כמו תה או קפה שחור. כמו כן, חליטת גרגרי הל תעניק לכם משקה מרענן ומקרר.
· כמון וכורכום - על אף היותם בעלי טעם חריף, בכמון ובכרכום יש גם גוון מריר והם נחשבים כתבלינים מקררים אשר ניתן להוסיפם לשפע של תבשילים ומאכלים.
· מיץ אלוורה - נחשב כמשקה מרענן המקל ומוריד חום.
· עלי וזרעי כוסברה - מוכרים כצמחי מרפא מקררים בהיותם צמחים משתנים, וכך תורמים להורדת חום הגוף. מומלץ לשתות מרתח של עלי או זרעי כוסברה כמשקה ראשון על הבוקר.
לסיכום
חום הקיץ גורם לנו לחפש דרכים שונות להתמודדות שיתמכו בתזונה בריאה ובשמירה על דיאטה. דרכים אלו כוללות גם מבחר גדול של צמחי תבלין ומרפא, אשר תרומתם מבוססת רבות על גישות מרפא אלטרנטיבות. מצמחים אלו כול אחד יכול לבחור את אלו המתאימים לטעמו ולשלבם בתזונתו כחליטות, משקאות או כתוספות לסלטים ותבשילים.