ליצירת קשר
שם
דוא"ל
טלפון
הערות
מה התשובה לתרגיל שבתמונה?*
(כתבו ספרות בלבד)

זה הזמן ללקט

עכשיו, בסוף החורף ובתחילת האביב, כל הארץ מכוסה במרבד ירוק וצבעוני של אינספור צמחים. לא רק שהוא מרהיב עין, אלא שרבים מצמחי הבר גם ראויים וטובים למאכל. לכן, ממש כמו אבותינו הלקטים הקדומים, גם אתם יכולים לצאת לחיק הטבע עם מגדיר צמחים וללקט בחינם צמחי בר אורגניים, בריאים ולא משמינים. צמחים אלו ישדרגו ויגוונו את התפריט הרגיל שלכם, בין אם כתוספת טרייה לסלט או שייק ירוק, ובין אם מבושלים או מאודים.

 

תרבות הליקוט עתיקת היומין

 

בימי קדם תזונתו העיקרית של האדם נשענה על ליקוט צמחי בר כדוגמת גרגרים, עלים, שורשים, פירות וזירעונים, שגיוונו את התפריט בימים שבהם לא הצליח לצוד. בהמשך, כאשר האדם למד לגדל מזונות, רבים מצמחי הבר בויתו והיוו בסיס לצמחים שאנו קונים ואוכלים היום. ואולם, ככול שהאדם התרגל לרכוש מזון חקלאי כך הוא איבד את הידע העתיק של ליקוט צמחים. למרבה המזל, הידע לא אבד לגמרי והוא ממשיך לעבור מדור לדור בקרב אנשי כפר מקומיים. בימינו, עם התפתחות המודעות לתזונה טבעית, אורגנית, טרייה ובריאה, הפך הליקוט לטרנד אופנתי שרבים מבקשים להכירו וליישמו בזמנם הפנוי.

 

דוגמאות לצמחי בר טובים לליקוט

 

בכל עונות השנה, ובייחוד בסוף החורף ובאביב, ניתן למצוא בטבע שפע של צמחי בר ראויים למאכל שאינם משמינים, וחלקם אף מסייעים בהלכי הרזייה:

 

עולש - את עלי העולש ניתן לאכול מבושלים או טריים, בין היתר כתוספת לסלק, מרקים או כקציצות ירק. העולש נחשב כיעיל בהורדת רמות כולסטרול, שומן ורמות סוכר בדם, וכמו כן הוא תורם לתפקוד הכבד ומונע דלקות.

 

סרפד - למרות היותו מוכר כצמח צורב, על ידי חליטת עלי הסרפד ניתן לקבל ציר מעולה למרק וליהנות מעושר סידן, ברזל, ויטמין E ו- C, כלורופיל וחלבונים. כמו כן, הסרפד מוריד את רמות הסוכר בדם, טוב לעיכול וגם מסייע בהורדת חום.

 

חוביזה - שמה בעברית חלמית ונגזר מהמילה לחם. היא מוכרת בייחוד בזכות פירותיה הקטנים והטעמים, אך ניתן לאכול גם את עליה וגבעוליה טריים, מבושלים או כקציצות. היא עשירה בברזל, ויטמין A, חלבון וכלורופיל. צמח זה נחשב יעיל לבעיות במערכת המין נשית, מערכת השתן וכן כמעולה לטיפול במחלות עור, כוויות ואף כשמפו נגד נשירת שיער.

 

גדילן מצוי-  זהו קוץ נפוץ עם עלים ירוקים, גדולים ומשוננים, מעוטרים בלבן, אשר את עליו אוכלים כשהם עדיין טריים או כמבושלים, וכשהם רכים וצעירים. הגדילן נחשב כצמח מעולה לניקוי ושיקום הכבד.

 

חרדל השדה - ניתן להוסיף את עליו, גבעולו ופרחיו הטריים לסלט ולהעניק לו אנינות חריפה וטעימה. כמו כן, כתישת זרעי החרדל, חימומם בשמן זית וסינונם מעניקה מרחקת מעולה לכאבי אוזניים  ולעיסוי מפרקים ושרירים כואבים.

 

רגלת הגינה - צמח הנאכל טרי או מבושל שגדל בכל גינה מושקית גם בימות הקיץ.  צמח זה עשיר באומגה 3, חלבונים וויטמין C ו-  B, וכן שופע בברזל, חומצה פולית, מגנזיום, זרחן, נחושת, אשלגן וסידן. הוא נחשב מעולה לבעיות נשימה, מעיים, ניקוי מערכת כלי דם מרעלים ולטיפול בבעיות בדרכי השתן .

 

כף אווז - צמח זה מוכר יותר כעשב שוטה הפולש לגינות, אולם הוא גם ראוי ובריא למאכל כטרי או כמבושל. הצמח נחשב יעיל לטיפול במגוון רחב של בעיות ומחלות כמו דלקת ריאות או בעיות בכבד. כמו כן, הוא יעיל נגד תולעי מעיים ומשמש גם לטיפול בכוויות. יחד עם זאת, מומלץ לצורכו בכמויות קטנות בהיותו גורם לגירוי יתר של מערכת העיכול, ובנוסף הוא אינו מומלץ למי שסובל מחומציות יתר, אבנים בכליות או דלקות פרקים.

 

חרצית - בקרב העדה הבדואית נהוג להכין מעלי החרצית העשירים בוויטמין B1 סלט טרי. כמו כן, פרחיו המיובשים נחשבים יעילים להורדת חום וכן כנגד שפעת, כאבי ראש וכאבי גרון.

 

דעו מה אתם מלקטים

 

לפני שתתחילו ללקט חשוב לדעת כי לא כל עשב וצמח ירוק ראוי למאכל, ויש לא מעט צמחים רעילים. כמו כן, צמחים רבים נחשבים בארץ כמוגנים שאסור לקוטפם, ואחרים מותר ללקט במקומות מסוימים לצרכים אישיים ולא מסחריים. בנוסף, יש להיזהר מליקוט צמחים החשופים לריסוס ולחומרים רעילים ומזהמים אחרים. לכן, בטרם התחלת הליקוט מומלץ להכיר את התחום, אם באמצעות מגדירי צמחים או בעזרת פניה אל סדנאות וסיורי ליקוט.

 

חזרה לרשימה