מתוך-->כדאי לדעת-->"קל, דל, לייט או דיאט" - כל מה שרציתם לדעת על תוויות מזון
בכל פעם שאתם רוכשים מוצר מזון ורוצים להבין מהו מכיל, תוכלו להביט בתווית המהווה את תעודת הזהות שלו. ואולם, עבור רבים מאיתנו הפרטים שמופיעים על גבי תוויות המזון אינם ברורים או סתומים. בכדי שתוכלו להבין אחת ולתמיד את משמעותן של התוויות מובאת לפניכם סקירה מפורטת בנושא.
תווית המזון באופן כללי
חשוב לדעת כי על פי חוק כל מוצר מזון מחויב לשאת תווית, המספקת מידע מקיף אודותיו בהתאם לדרישות ותקנות משרד הבריאות. על גבי התווית יפורטו שמו של מוצר המזון, משקלו בגרמים או מיליגרמים למזון מוצק וליטרים או מילי-ליטרים למזון נוזלי. כמו כן יפורטו ערכיו התזונתיים ומרכיביו ותכולתו של המזון בסדר יורד, החל מהרכיב שכמותו הגדולה ביותר ועד למרכיב הקטן ביותר. לדוגמא, אם על תווית של מיץ תפוזים מופיעים תחילה מים, אחר כך סוכר ולבסוף תפוזים, הרי שלא מדובר במיץ טבעי אלא במשקה מאוד ממותק. כמו כן, חומרי טעם או צבעי מאכל המצוינים בתוויות המזון יכולים להופיע בשמם, או תחת מספר סידורי E. אלא אם כן קיימת דרישה אחרת בחוק, חומרים אלו יכולים להופיע תחת הגדרה קבוצתית ללא פירוט של מרכיביהם. בנוסף, על גבי התווית יירשם תאריך ייצורו ומועד פג תוקף של המוצר, סוג כשרות, הוראות הובלה ואחסון, ובמידת הצורך הוראות שימוש, אזהרות ואלרגנים. לבסוף, יצוין גם שם החברה היצרנית וכתובתה, ובמידה שהמזון מיובא יצוין גם שם היבואנית.
שימו לב לשמו של המזון
מלבד שמו המסחרי של המוצר, כל תווית נדרשת גם לציין את שמו של המזון באופן ברור ומדויק אשר יבהיר לצרכן מהו סוגו, אופן עיבודו וצורתו. כך לדוגמא, משקה תפוזים נדרש להכיל תפוזים בכמות המוגדרת בחוק, בעוד הכוונה ב- "משקה בטעם תפוזים" היא למוצר עם חומרי טעם שאינו חייב להכיל את הפרי.
הערך התזונתי של המזון
חשוב להיות ערים לכך שערכו התזונתי של המזון מצוין תמיד עבור 100 גרם ( או 100 מ"ל כשהמזון נוזלי), ולאו דווקא על פי משקל המוצר האמיתי. ערכים אלו מכילים את מספר הקלוריות המכונה גם אנרגיה, וכן חלבונים, פחמימות ושומנים הנמדדים בגרמים ונתרן הנמדד במיליגרמים. בנוסף, במוצרים מהחי יצוינו במיליגרמים כמות הכולסטרול וכמות השומן הרווי בגרמים. תחת "ערכי תזונה" יירשמו גם מינרלים וויטמינים שונים הקיימים במזון, במידה וכמותם זהה או גבוהה מהערך הנדרש בתקנות משרד הבריאות.
כמה משמין המזון?
לכל ביטוי על גבי תווית המזון יש משמעות משלו, ואי הכרתה עלולה להטעות את הצרכן אודות תכונות המוצר. כך למשל, תווית שמציינת אפס אחוזי שומן אינה מתייחסת להימצאות סוכר במזון, וגם להיפך - במוצר נטול סוכר עשוי בהחלט להיות שומן. מאידך, מוצר "דיאט" מחויב להיות נטול סוכר ושומן, בעוד מוצר המוגדר כ"לייט", "מופחת" או "קל" מתייחס לכמות קלוריות המופחתת בשני שליש לעומת הקיים במוצר דומה. כמו כן, ההגדרה "ללא תוספת סוכר" מתייחסת לאי קיומם של תוספי סוכר ואינה מתייחסת לסוכרים הקיימים במוצר באופן טבעי (למשל, נקטר דיאט – מכיל סוכר של הפרי אך אינו מכיל תוספת סוכר ומכיל יותר קלוריות מאשר משקה קל – שכלל אינו מכיל פרי). עוד יש לציין כי ההגדרה "ללא" מחייבת אי המצאות מרכיב מסוים כמו גלוטן או סויה, בעוד השימוש במונח "נטול", כמו נטול קפאין, מעיד על מוצר שייתכן שקיימות בו כמויות מזעריות של קפאין. לבסוף, שומן טראנס הנחשב כלא בריא ומסרטן ולמעשה כבר הוצא מהחוק בארה"ב, זוכה לעיתים בישראל לכינוי "שומן מוקשה חלקית" כדי להסוותו.
כמה דל זה דל?
על גבי מוצרי מזון שונים מצוין כי הינם דלים בקלוריות, שומן, כולסטרול או נתרן, אך חשוב לדעת כי לכל ערך "דל" יש התייחסות וערכים שונים. כך למשל, דל קלוריות מתייחס למוצר המכיל עד 40 קלוריות לכל 100 גרם, ובמשקאות שאינם מוצרי חלב עד 20 קלוריות ל- 100 מיליליטר. בנוסף, במוצר דל כולסטרול יש עד 30 מיליגרם כולסטרול ל- 100 גרם, מוצר מזון דל שומן מכיל עד 2 גרם שומן ל- 100 גרם מזון, ומזון דל נתרן יכיל עד 100 מיליגרם נתרן ב- 100 גרם מזון.
בשורה התחתונה
בעת רכישת מוצרי מזון השתדלו לקרוא את כל הרשום על האריזה, ובייחוד את הרשום באותיות קטנות. נסו להימנע ממוצרים המכילים יותר מידי שמות כימיים בלתי מזוהים, שבמרבית המקרים מעידים על מזון מאוד מעובד. התייחסות נכונה למרכיבי המזון תסייע לכם ברכישת מוצרים יותר בריאים ומזינים.