ליצירת קשר
שם
דוא"ל
טלפון
הערות
מה התשובה לתרגיל שבתמונה?*
(כתבו ספרות בלבד)

להוסיף תבלינים לחיים...

 

נכון שכשעקרת הבית הפולניה אומרת שהיא שמה תבלינים היא לרוב מתכוונת למלח או פלפל...?

אבל גם לפולניות כדאי לדעת, תבלינים ועשבי תיבול משמשים אותנו רבות במתכונים שונים. הם תורמים טעם נפלא ומהווים תחליף לטעמם של סוכר, מלח ושומן, עבור אלו שצריכים להפחית בצריכת המזונות הללו.

 בדיקה מדוקדקת של תבלינים ועשבי תיבול משבצת אותם בקטגוריה של "מזונות על" - מזונות העשירים בנוגדי חמצון ורכיבי תזונה רבים אחרים התורמים לבריאותנו. נראה שאחד היתרונות הגדולים בתבלינים ועשבי תיבול הוא בכך שמקבלים מהם ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים רבים, כאשר נפח המנה קטן יחסית. כמו כן, מגוון הטעמים הרבים שלהם יכול לתרום לתחושת סיפוק בזמן הארוחה ובכך גם לשמירה על המשקל, שכן ניתן להסתפק במנה קטנה וטעימה.

 עשבי התיבול מופקים מעליהם של צמחים שונים. התבלינים, לעומת זאת, מופקים מכל חלק אחר של הצמח: ניצן, נבט, קליפת עץ, שורש, זרעים, פרחים ועוד. הם שייכים לקבוצת הפירות והירקות ותורמים ערכים תזונתיים טובים, יחסית לנפח המנה. זאת בנוסף לנוגדי החמצון הרבים שניתן למצוא בהם, הידועים בתכונותיהם בהפחתת הדלקתיות בגוף.

פלפל אדום (פפריקה)

פלפל אדום עשיר בויטמין A, ויטמין E, ויטמין K, ויטמין C, ויטמין B6 וסיבים תזונתיים. ניתן לשלבו בכל מתכון, בין אם מדובר בבשרים, מנות אורז, ירקות, רטבים ועוד. החומר הפעיל בפלפל האדום נקרא קפסאיצין (capsaicin) והוא נחקר רבות בהקשר לפעילותו החיובית בהפחתת כאב, במיוחד כאב הנובע מדלקת פרקים או פסוריאזיס. הוא יכול לעזור גם בהפחתת כולסטרול וטריגליצרידים בדם: בהשוואה בין תרבויות שונות, בקרב אלו שעושות שימוש רב בפלפל אדום בבישול יש שיעור נמוך יותר של התקפי לב ושבץ.  הוא מפחית ליחה ממנהרות האף והריאות. ניתן, למשל, להוסיף פלפל אדום לתה בזמן צינון, שכן הוא מאיץ את ניקוז הליחה מרקמות חלל האף ומפחית סימפטומים של צינון. הפלפל האדום הוא מקור מצוין לויטמין  A. בכף אחת של פלפל אדום יש כ-44% מהצריכה היומית הדרושה ממנו. לויטמין A תפקיד חשוב בבריאותה של שכבת הרקמה החיצונית של קרומים ריריים הנמצאים ברקמת האף, הריאות, מערכת העיכול ומערכת השתן, ולמעשה הם משמשים כמגננה הראשונית של הגוף כנגד בקטריות.

פלפל אדום עשוי למנוע התפתחות של כיב קיבה או למנוע את הכאב הנגרם ממנו. אמנם לתבלינים חריפים יצא שם רע בהקשר של אולקוס, אך האמת היא שלחומר הפעיל בפלפל האדום יש את היכולת להשמיד חיידקים פולשניים במערכת העיכול ולהפחית דלקתיות בגוף

קינמון

הקינמון מופק מקליפת עץ של עץ הקינמון. הוא מכיל סיבים תזונתיים, ברזל וסידן. בשתי כפיות אבקת קינמון יש כ-2.5 גרם סיבים תזונתיים וכ-10% מתצרוכת הברזל היומית. ניתן לשלבו במגוון רחב של מזונות, ביניהם בשר ועופות, מנות אורז, קוסקוס, ועוד. ניתן גם להוסיף קינמון ליוגורט, דייסת שיבולת שועל, תה וקפה  

מרבית יתרונותיו הבריאותיים של הקינמון מיוחסים לחומרים הפעילים שבשמן הקינמון .כיום נעשים מחקרים רבים הבודקים את השפעת הקינמון על ויסות רמות הסוכר בדם.

מפחית דלקתיות בגוף.   מונע התקרשות דם לא רצויה. הקינמון נחקר בשל יכולתו למנוע צמיחת חיידקים ופטריות, כולל הפטרייה הנפוצה קנדידה.

 קינמון מאט את קצב עיכול המזון לאחר הארוחה, ובכך מפחית את קצב עליית רמות הסוכר בדם. נמצא כי פחות מחצי כפית קינמון מפחיתה את רמות הסוכר בדם בקרב חולי סכרת מסוג 2.

 

כורכום

הכורכום שימש לאורך שנים רבות כנוגד דלקת בגוף, ברפואה הסינית וההודית. החומר הפעיל בו נקרא כורכומין והוא נוגד חמצון ובעל יכולות אנטי דלקתיות.  

הוא מכיל ברזל, ויטמין B6 וסיבים תזונתיים. ניתן לשלב כורכום בירקות מאודים או מוקפצים והוא משתלב במיוחד עם בצל, תפוחי אדמה, סלרי, כרובית וברוקולי. הכורכום מתאים מאוד לבישול מנות של דגים, בשר וקטניות. ניתן גם להוסיף אותו לסלט ביצים, ובכך הוא יעשיר לא רק את הטעם אלא גם יתרום את צבעו הצהוב העמוק לסלט.

הכורכום מפורסם כנוגד חמצון ונוגד דלקת יחדיו, הכורכום נמצא כמועיל לאלו הסובלים מדלקות פרקים.

מחקרים הראו כי שימוש רב בכורכום מפחית את הסיכויים לחלות בסוגים שונים של סרטן, ביניהם סרטן השד, הערמונית, הריאות והמעי הגס.

הכורכום מגביר את יכולתו של הכבד לנטרל רעלים בכך שאכילתו מגבירה את ייצורם של שני אנזימים האחראים על פירוק רעלים בכבד.

לכורכום יכולת להגן על מערכת הלב וכלי הדם בכך שהוא מונע את חמצון הכולסטרול בדם. חמצון הכולסטרול בדם יוצר פלאק, המצטבר במערכת הלב וכלי הדם ויכול לגרום להתקף לב ושבץ. בנוסף, לכורכום יש תפקיד בהפחתת ייצור הכולסטרול הרע LDL בדם.

מחקרים שנערכו לאחרונה הראו כי ביכולתו לעזור במחלות מעי דלקתיות, כגון מחלת הקרון ומחלת אולסריטיב קוליטיס lcerative Colitis

אורגנו

היתרונות הבריאותיים של האורגנו נקשרים בעיקר לשמן המופק מן הצמח הוא מכיל ויטמין K, ברזל, סיבים תזונתיים וסידן וניתן להוסיף אותו, טרי או יבש, למאכלים רבים, ביניהם פיצה, חביתות, ירקות מוקפצים או כתוספת לרטבי סלט. מומלץ להוסיף אורגנו לקראת סוף הבישול בכדי לשמר את טעמו

האורגנו מונע צמיחה בקטריאלית של חיידקים מסוימים.  הוא נוגד חמצון חזק שיש לו תפקיד במניעת מחלות כרוניות.

 

טעים להיות בריא... J

חזרה לרשימה