מתוך-->כדאי לדעת-->בואו נדבר על קלוריות
אנחנו מדברים הרבה על קלוריות אנחנו סופרים אותם מחשבים אותם ומודדים אותן אבל מה אנחנו באמת יודעים על קלוריה
מה זאת בעצם קלוריה ? (סימן מקוצר: cal) קלוריה היא יחידת מידה לחום ולאנרגיה.
בלשון המדענים זאת כמות האנרגיה הדרושה כדי לחמם 1 גרם מים במעלת צלזיוס אחת , בלחץ של אטמוספירה אחת.
שיטת מדידה אחרת, המקובלת כיום למדידת הערך הקלורי של המזון מכונה "כלל 4-9-4". על פי שיטה זו לכל גרם חלבון במזון מיוחסת אנרגיה הניתנת לניצול של 4 קלוריות, לכל גרם שומן 9 קלוריות ולכל גרם פחמימות 4 קלוריות. בנוסף, גרם של אלכוהול תורם 7 קלוריות.
4-9-4 משמשת לרישום הערך הקלורי על מוצרי מזון על המדפים.
אבל כמו בחיים גם כאן לא תמיד 1+1 שווים ל-2.
וזה בגלל השוני ביכולת הספיגה של אבות המזון ממקורות שונים.
לדוגמה: גרם של חלבון ביצה ייספג כמעט בשלמותו (על כן הוא נחשב כחלבון בעל הערך הביולוגי הגבוה ביותר בטבע) ואילו גרם חלבון סובין רק 40 אחוזים ממנו נספג בגוף. והנוסחה אינה מבחינה גם בין סוכרים שונים או בין שמנים רוויים לשמנים בלתי רוויים.
עוד קושי בחשבון מייצר פרוק המזון, שגם הוא תהליך הדורש אנרגיה. כמות האנרגיה המושקעת בפרוק המזון משתנה מאוד מסוג מזון אחד לאחר. כך למשל פרוק וספיגת 100 גרם סוכר לבן הוא נמוך (דורש כמות מעט אנרגיה) ביחס לאנרגיה הדרושה לצורך פרוק וספיגת 100 גרם בשר. כמות האנרגיה הדרושה לפרוק המזון אינה מחושבת בשתי השיטות לאומדן הערך הקלורי של המזון.
אז יש קלוריות ויש קלוריות...
אבל בהליך של ירידה במשקל הסוד הוא להכניס פחות ולהוציא יותר:
"Eat well Do more"