מתוך-->כדאי לדעת-->הפרעות שינה והשמנת יתר
50-70% מהסובלים מדום נשימה סובלים גם מעודף משקל. על הקשר בין השמנה והפרעות בשינה, הסיבות והטיפול בכתבה שלפניכם
הקשר בין שינה, הפרעות בשינה והשמנת יתר מורכב. האם אנשים הסובלים מהשמנת יתר ישנים גרוע יותר מאנשים רזים? האם אנשים שמנים מתלוננים יותר על איכות שינה לא טובה ו/או על הפרעות בשינה?
האם השמנת יתר מהווה גורם סיכון להפרעות בשינה? לפחות בנוגע לאחת מהפרעות השינה השכיחות ביותר, התשובה היא כן.
השמנת יתר מהווה גורם סיכון משמעותי לנחרות ותסמונת דום נשימה חסימתי בשינה (Sleeping Apnea) . כ – 70% מהאנשים שסובלים מתסמונת דום נשימה הם בעלי משקל יתר. קיים קשר הדוק בין עליה במשקל ובין החמרה של תסמונת דום נשימה. כמו כן, ההיקף המותני, השמנה מרכזית ובמיוחד היקף הצוואר הם נבאים ((predictors משמעותיים של חומרת התסמונת.
ההשפעה הינה בדרכים שונות. בהיבט האנטומי עודף משקל מקטין את הקוטר של דרכי הנשימה העליונות ומבחינה פיזיולוגית מגדיל את הנטייה להתמוטטות של הדפנות הצדדיות של אותו איזור.
דיאטה לירידה במשקל מהווה את הטיפול הלא כירורגי ההכרחי, הנכון וללא ספק הכדאי ביותר במרבית הסובלים מתסמונת דום נשימה. למרות התוצאות המעולות שניתן להגיע אליהן על ידי ירידה במשקל באמצעים שונים, ההיענות לטיפול זה לצערנו הנה ירודה ביותר. המזל הוא שיש טיפולים אחרים מוצלחים מאד.
חשוב לציין שלא כל אדם עם משקל יתר סובל מנחרות ומתסמונת דום נשימה. כשליש מהסובלים מתסמונת זו הם רזים יחסית או לא סובלים מהשמנה.
שתי תסמונות נוספות שאולי מקשרות השמנת יתר עם הפרעות בשינה הן: תסמונת אכילה לילית (Night Eating Syndrome) ותסמונת אכילה תוך שינה (Sleep – related Eating Disorder or Nocturnal Eating Syndrome).
נחירות הן רעשים נשימתיים הנשמעים בזמן השינה, בעיקר בנשיפה אך גם בעת השאיפה. זו תופעה שכיחה שעולה עם הגיל, קיימת בקרב 60% מהגברים ו – 40% מהנשים בגיל 60.
השלכות חברתיות:
• קשיי הירדמות וקשיים בשמירה על רצף השינה של בן/בת הזוג
• מתחים בין בני הזוג הפוגעים בזוגיות (שינה בנפרד)
• אי נעימות חברתית
תופעת הנחירות גורמת ליקיצות רבות במהלך השינה בלילה מה שפוגע באיכות השינה וגורם לעייפות בשעות היום וירידה בתפקוד.
דום נשימתי חסימתי בשינה הוא תוצאה של הצרויות מלאות וחלקיות בדרכי הנשימה בזמן השינה. האבחנה מתבצעת במעבדת שינה.
Apnea = הפסקה מוחלטת של נשימה המסתיימת ביקיצה
Hypopnea = הפסקה חלקית של נשימה המסתיימת גם כן ביקיצה
דרגת החומרה של התסמונת נקבעת על פי מספר אירועי הפסקת נשימה במהלך השינה:
10-20 אירועים בשעה – דרגה מתונה
20-40 אירועים בשעה - דרגה בינונית
>40 אירועים בשעה - דרגה חמורה
בדרגה חמורה ביותר ניתן גם להגיע ל - 400-600 הפסקות נשימה בלילה (בממוצע 30 שניות). רמת החמצן ולחץ הדם יורדים בכל הפסקת נשימה (ועולים חזרה בכל יקיצה). מרבית האירועים הללו מסתיימים ביקיצה קצרה (2-10 שניות). האדם כלל לא יודע על קיום הבעיה (מי שמודע זה בן/בת הזוג הישן/ה ליד). איכות השינה נפגעת בצורה חמורה והאדם קם עייף.
שכיחות התופעה: 4% מהגברים, 2% מהנשים בגיל 30-40. ישנם גם ילדים הסובלים מהתופעה. מגיל 30 יש עליה ניכרת בשכיחות התופעה עד גיל 60. לאחר מכן השכיחות מתייצבת או יורדת.
בעבר חשבו כי התופעה אופיינית רק לגברים. אחת הסיבות להבדל בשכיחות בין גברים ונשים היא שוני במבנה הצוואר: בגברים הצוואר קצר ורחב יותר.
השלכות התסמונת:
1. ישנוניות קשה שגורמת לירידה בתפקוד, מעורבות בתאונות עבודה ותאונות דרכים, פגיעה באיכות החיים.
2. מחלות קרדיווסקולריות (לב וכלי דם): יתר לחץ דם, הפרעות קצב, סיכון לשבץ מוחי (stroke). כל זאת בשל הפסקות הנשימה וירידה ברמת החמצן ולחץ הדם (פגיעה באספקת החמצן).
טיפול בנחרות ודום נשימה בשינה:
א. טיפול כירורגי – ניתוח באף, ניתוח בלוע.
ב. טיפול לא כירורגי –ירידה במשקל, הימנעות משכיבה על הגב, שימוש בהתקני פה.
50-70% מהסובלים מהתופעה הינם בעלי עודף משקל ביניהם מקרים רבים של הפסקת עישון שגרמה להשמנה שגרמה לדום נשימה.
לא כל אדם שמן סובל מדום נשימה ויש גם רזים חולים. כשאנשים מגיעים למעבדות השינה, הם נשאלים האם עלו במשקל בשנה האחרונה. ואכן רואים עליה ממוצעת של 8 ק"ג בקרב גברים ו – 6.8 ק"ג בקרב נשים.
ירידה במשקל משפרת נחרות ודום נשימה ואף יכולה לפתור את הבעיה.
ההשקעה בטיפול חייבת להיות בירידה במשקל (שכן התסמונת היא סימפטום).
ירידה של 5% מהמשקל מביאה לשיפור של 14% בתסמונת
ירידה של 10% מהמשקל מביאה לשיפור של 30% בתסמונת
כלומר, גם ירידה מתונה במשקל יכולה לשפר!
תסמונת אכילה לילית (Night Eating Syndrome)
הקריטריונים הקלינים:
* לא אוכלים בבוקר
* אוכלים לאחר 19:00 בערב יותר מ – 50% מהתצרוכת היומית
* קושי בהרדמות ובשמירה על רצף שינה
שכיחות:
80% מהאוכלוסייה השמנה
1.5% מהאוכלוסייה הרגילה
תסמונת אכילה תוך שינה - Nocturnal Eating Syndrome
מתעוררים בלילה והולכים לאכול, סובלים גם מהליכה בשינה. בד"כ סובלים גם מדיכאון (70% מהחולים) ולחלקם יש גם הפרעת אכילה (35%). במחקר נמצא שרק 16% מהאנשים היו ערים במהלך האירוע בעוד השאר מבינים שאכלו בלילה רק כשפוגשים את שאריות האכילה בבוקר
האם מדובר בשתי תסמונות שונות או תסמונת אחת?
כנראה תסמונת אחת: אוכלוסייה שאוכלת יותר בשעות הערב אבל מתעוררת ואוכלת גם בשעות הלילה. בעיקר אוכלים כריכים אך לא כולם, יש הרוצים מתוק. אין קשר בין תסמונת זו לבין בולמיה.
הטיפול בהפרעות שינה אצל שמנים מסייע בהרזיה: טיפול מביא לשינה טובה יותר שבזכותה קמים עירניים יותר ולכן מסוגלים להתמודד טוב יותר עם האכילה.