מתוך-->כדאי לדעת-->תוויות מזון – איך לקרוא אותן?
מה זה נטול? מופחת? ללא? דאיט? ומה אילו האותיות הלועזיות המופיעות על גבי האריזה? המדריך המלא לפיענוח תוויות המזון.
תווית המזון המופיעה על גבי אריזת המזונות אותם אנו קונים, על פי חוק, נועדה לספק לנו מידע שלם לגבי מרכיבי המזון. התווית נותנת לנו את שם המוצר והיצרן, כמותו, מרכיביו, ערכיו התזונתיים ועוד. את רב מי שעושה דיאטה מעניינים המרכיבים והערכים התזונתיים, אלא שלא תמיד אנחנו מבינים את הכתוב. בכתבה שלפניכם אספתי את אי ההבנות הנפוצות:
רשימת המרכיבים מופיעה בסדר יורד, כלומר, מהמרכיב הנמצא בכמות הגדולה ביותר למרכיב הנמצא בכמות הקטנה ביותר. כך למשל, אם במיץ המרכיב הראשון המופיע הוא פרי, הרי שמדובר במיץ טבעי. אם המרכיב הראשון המופיע הוא מים, אחריו סוכר ורק אחריו פרי, הרי שלא מדובר במיץ טבעי.
כחלק מהמרכיבים מופיע לא פעם האות E ומספר לצידה. זהו סימון לתוספי מזון כגון צבעי מאכל, חומרי טעם וריח וחומרים משמרים. את פירוט תוספי המזון ניתן למצוא באתר של משרד הבריאות, שירותי המזון והתזונה.
מושגים אלה מתייחסים על פי רב לסוכר, שומן ומלח
מזון דל שומן הוא מזון המכיל לכל היותר 2% שומן
מזון דל נתרן מכיל לכל היותר 100 מ"ג נתרן ב 100 גרם מזון
מזון דל כולסטרול מכיל לכל היותר 30 מ"ג כולסטרול ב 100 גרם מזון
מזון דל קלוריות/דאיט מכיל לכל היותר 40 קלוריות ב 100 גרם מוצר או לכל היותר 20 קלוריות ב 100 גרם משקה.
המילה "קל" מעידה על כך, שהמוצר מכיל פחות קלוריות בהשוואה למוצר המקורי, אך אינו בהכרח דל קלוריות (למשל מילקי קל).
מזון נטול או מופחת אומר שהמזון מכיל כמות פחותה מהמרכיב המצוין, למשל קפה נטול קופאין.
כשמצוינת המילה "ללא..." הכוונה שהמזון כלל אינו מכיל את המרכיב, למשל "ללא סוכר" מתכוון לכך שהמזון כלל אינו מכיל סוכר.
כשמצוין "ללא תוספת..." הכוונה שבעת הייצור לא הוסיפו את המרכיב, אך יתכן בהחלט שהוא קיים מלכתחילה במוצר, כך למשל ריבה ללא תוספת סוכר המכילה את סוכר הפירות.
באופן כללי נחפש את המוצר שיתאים להגדרה של תזונה נכונה.
הנתונים המופיעים מתייחסים ל 100 גרם מוצר ובחלק מהמוצרים גם לגודל המנה עצמה, למשל, על גבי יוגורט יופיעו הערכים התזונתיים ל 100 גרם מוצר ולגביע שלם.
במזונות העשויים מדגנים נחפש את הסיבים התזונתיים ואת הפחמימות הפשוטות (סוכרים ותחליפי סוכר) נחפש בסוף הרשימה (כלומר, שכמותם מועטה).
נחפש את רשימת הויטמינים ונעדיף מוצר שהועשר בהם.
נחפש את נתוני השומן, כולסטרול ונתרן ונעדיף את המזונות הדלים בהם.