מתוך-->כדאי לדעת-->ט"ו בשבט כבר כאן
ט"ו בשבט הוא שעתם היפה של הפירות היבשים וחבריהם הפיצוחים. למי הם מומלצים, למי לא ולמה, הכל בכתבה שלפניכם
כילדה עירונית, לט"ו בשבט לא הייתה משמעות מיוחדת עבורי.
תמיד הסתכלתי בקנאה בילדים שגרו באזורים חקלאיים ונטעו כאילו הם עושים זאת כל יום. בעיני כל מגע עם אדמה, שתילים ומעדר הוא לא פחות מROCKET SIENCE. כל זאת – עד שעברנו לגור בזיכרון יעקב. נדרתי שתהיה לי גינה ושאגדל בה צמחי תבלין ואולי אפילו עצי פרי. וכך היה. יש לי גינה, לא גדולה אבל יש בה את כל מה שאני זקוקה לו.
ט"ו בשבט כבר כאן. הפירות היבשים, כמיטב המסורת בישראל הועלו על במות המרכולים כבר בתום חג סוכות, שלא נחיה בלי איזה חג ברקע, לשאת עינינו ובטננו אליו....
לפני ההמלצות, ההסתייגויות והאיסורים, פירות יבשים פחות מומלצים ל:
אנשים בעלי עודף משקל (בפרי יבש יש כמעט פי 6 קלוריות מאשר בפרי הטרי), סוכרתיים, בעלי מחלות מעי דלקתיות, קנדידה ולקינוח – לבעלי תולעים.
על מנת שלא להלאות אתכם, בחרתי את הפופולאריים ביותר מבין הפירות היבשים וציינתי את נקודת המצוינות שלהם על פני אחרים.
רק לידע כללי, בין הפיצוחים והפירות היבשים, הפופולאריים ביותר בישראל הם גרעיני החמנייה שאם אוכלים אותם, אפשר לקבל מהם אבץ שהוא מינראל חשוב. את הפירות היבשים אפשר לשלב כחלק של תזונה נכונה וגם בזמן דיאטה
מומלץ לקנות רק את השחורים וגם הם, כדאי שיהיו אורגניים. הלבנים שרויים בגופרית דו חמצנית (מזל שלא תלת...) שעלולה לגרום לאנשים עם בעיות נשימה, להתקף.
מה טוב בהם? יש בהם חומצה שיכולה לסייע בפינוי פסולת מהמעי ובכך מקטינה את הסיכוי למחלות שם.
כדאי לשים לב, לפעמים הן מקומחות למניעת הידבקות וזה פרט שחולי צליאק למשל, צריכים לדעת.
מה טוב בהן? הן עשירות בברזל, בסידן, מגנזיום וסיבים תזונתיים. אנא פיתחו כל תאנה אותה אתם מעוניינים לאכול לרוחב ותציצו פנימה האם מושבת תולעים לא בחרה בה כביתה הקבוע...
ספקי אנרגיה זמינה, מומלץ לספורטאים לפני פעילות גופנית. כשאני קמה בסביבות רבע לשש בבוקר על מנת להספיק את הליכת היום שלי, אני מדרדסת למטבח, מכינה לי תה בלתי ממותק עם תמר מג'הול ושני שקדים.
למה שני שקדים? כדי שרמת הסוכר לא תקפוץ לי בדם ואז יבוא לי עוד ועוד.
אחרי צום הלילה אין לגוף אנרגיה, כמו מכונית שנוסעת ללא דלק. אם אין לגוף אנרגיה זמינה, הוא יפרק את הדבר שהכי קל לו לפרק – חלבונים.
חלבונים משמע שרירים, גם הלב הוא שריר ואת זה אנחנו לא רוצים. אז בבקשה, גם אני עשיתי שינוי. כדאי לאכול משהו קטן לפני פעילות גופנית.
מלבד זאת, התמר עשיר בסידן ויעיל כנגד עצירות.
מלכי ההתמודדות עם עצירות. כמה שזיפים מיובשים ובבקשה שיהיו אורגניים, מושרים בלילה – הם פתרון נפלא לעצירויות. גם מסאג' בבטן, בכיוון השעון יכול לעזור. הם עשירים גם בויטמיני B.
אל תפזלו אפילו לכיוונם של המישמשים בעלי הצבע הכתום הזרחני, יש בהם חומרים מזיקים. הם עשירים בברזל, סידן, מגנזיום וסיבים.
עוזרות מאד בהתמודדות עם דלקות בדרכי השתן. יש כמה וכמה סוגים, אני מצאתי שהמומלצות ביותר הן אלה ששרויות במיץ תפוחים.
הם באמת המלכים של כל האגוזים. יש בהם שפע של אומגה 3 שמומלץ לכל מי שאכפת לו משני דברים 'זניחים' בגוף שלנו : הלב והמוח. הכי כדאי לקנות אותם במקום בו ישנה תחלופה גבוהה ושיהיו שלמים, לפצח ורק אז לאכול. אגוזים מפוצחים שחשופים לחמצן מתחמצנים וזה דווקא לא טוב לנו. המשמעות היא שהערכים המזינים שלהם התעופפו להם הרחק הרחק. כך גם לגבי מני פיצוחים מומלחים / מטוגנים / טעימים. תתחברו לטבע בלי פילטרים.
ככל שפריט מזון קרוב יותר לצבעו המקורי, יותר כדאי לבחור דווקא בו.
אני מלמדת את הילדים שלי מגיל צעיר, אל תתנו לצבע, או מרקם להסיט אתכם מהעניין האמיתי.
אפילו שקדי מרק הפכו אצלנו לכאלה מכוסמין מלא אורגני.
כך גם לסיכום, לגבי הפירות היבשים.
אל תתנו לעיניים להטעות אתכם.
המשמיש המיובש האורגני, נראה זוועה והוא טעים ונקי מכל החומרים שמטרתם - רווח כספי. דלגו על הפירות המסוכרים, הם משולים לממתקים ממש. פיצוחים – רק לא קלויים. אולי יפרצפו לכם בהתחלה אבל מתרגלים מהר. ולסיום – להיזהר באכילת פירות יבשים בכלל ופיצוחים בפרט עם ילדים מתחת לגיל 5. יש סכנת חנק. בכל שנה מגיעים לבתי החולים על הרקע הזה בחג. להיזהר גם מתינוקות זוחלים שעלולים לזחול על הרצפה ולמצוא 'אוצר' שיידחף ישר לפה, מעט תשומת לב.
אני ממליצה לקנות מעט, אורגני ומשובח, אפשר לשפד את הפירות על שיפודים קטנים (שוב זהירות עם ילדים) ולהגיש בצורה קצת שונה.
עבור מי שעצביו במותניו - ניתן גם לייבש לבד פירות.
3 תפוחים קלופים, מנוקים מליבתם וחתוכים לטבעות או אחרת
קילו משמשים (בעונה) טריים ורחוצים ללא גרעין וחצויים
2 אגסים קלופים חתוכים
כף מלח
ליטר מים
אופן ההכנה
משרים את הפירות בתמיסה של המים עם המלח לכמה דקות
מסננים ומיבשים עם מגבת נייר את הפירות
מפזרים אותם על תבנית עם נייר אפיה ומכניסים לתנור בחום של 100 מעלות לבערך 7 שעות.
דלת התנור אמורה להיות מעט פתוחה. איך? אולי בעזרת כף עץ... נסו.
מצננים לעוד 10 שעות לאחר הייבוש ואז מאפסנים במקרר.
שיהיה חג שמח, עם לא הרבה קלוריות, והכי חשוב – בריא
לימור עברון גילת
מנחת קבוצות תמיכה להרזיה בדיאטהקלאב