מתוך-->כדאי לדעת-->איך נתכונן לחורף ונעבור אותו בשלום
דיאטה נכונה בחורף יכולה לתרום למניעת ולטיפול במחלות החורף. דיאטה המכילה מזונות חמים ונוגדי חימצון ושיגרה של פעילות גופנית יעזרו לכם לעבור את החורף בשלום.
החורף מתקרב והשפעות כבר אורזות את מיטלטליהן והכרטיס – בכיוון אחד – אלינו. מה ניתן לעשות, לאכול ולשתות על מנת לצמצם למינימום את הנזקים שבחורף? בטור הזה אדבר על מניעה, התמודדות עם הצטננויות למיניהן ומצב רוח סגרירי שאופייני לקור שמתרגש עלינו.
לא ידוע למה דווקא בחורף אנו יותר חולים. ישנה גישה שטוענת שהקור מזמין יותר חיידקים ווירוסים, לעומתה גישה אחרת טוענת שהקור – מקטין את יכולת הגוף להתגונן מפני החברים הללו... בקיצור ולעניין – השפעות וההצטננויות – כבר כאן.
המטרה שלנו היא לשפר את יחסי הכוחות שבין הנגיף למערכת החיסון שלנו.
אני משערת שלא רק לי קרה שכשהייתי במצב רוח ירוד, כ'בונוס מיוחד' גם חליתי ליתר ביטחון. זה לא דימיוני. לרוח ולמצב הרוח יש תפקיד ומשקל חשוב מאד בכמה חזקים נהיה כנגד דורשי רעתנו – לצורך העניין , הוירוסים והחיידקים.
רחיצת ידיים בתדירות גבוהה יכולה לעזור במניעת הידבקות במחלות. הנגיף עלול, אם לא נפריע לו, לעבור מהידיים לריריות (פה, אף עיניים) ולגרום להדבקה.
שתיה חמה – מונעת סדקים ויובש בריריות ומקשה על הידבקות.
תזונה נכונה וטובה – מזון עשיר בנוגדי חימצון כגון – ירקות, פירות, קטניות, יין אדום, רימון ופירות יער. לכורכום, ג'ינג'ר, כמון וכורכום יש פעילות אנטי בקטריאלית מובהקת.
מרק עוף – מחקרים רבים נערכו על מרק העוף שלנו ועד היום – לא כל כך ברור מה בדיוק עובד שם. העובדה היא – שעובד. גם מאזן הנוזלים נשמר, גם שיפור פינוי מזהמים ומיתון התגובה הדלקתית – כל זה קורה ממרק עוף פשוט. המרק גם תורם לשיפור המערכת החיסונית . רצוי שיכיל בצל, בטטה, לפת, סלרי ופטרוזיליה. על מנת שאוכל 'לתקתק' מרק עוף בשעה אני קונה כמות של חלקי העוף, או טוב יותר, של הודו, אותם אני מכניסה למרק, רצוי ללא אנטיביוטיקה והורמונים, מחלקת למיכלים ומקפיאה. גזר, בצל, פטרוזיליה – אני רוצה לקוות שיש בבית על בסיס יציב . שמעתי האפצ'יייי מקצה הבית? תוך שעה יש מרק עוף מהביל וטעים.
זרעי פשתן טחונים עשירים באומגה 3 גם הם תורמים לשיפור המערכת החיסונית. שום חי, בצל, קיוי, מיץ לימון, דובדבנים ,פלפל אדום, נבטים ותות שדה אורגני (יקר? אני יודעת , אבל עדיף על פני תות שדה מרוסס. נסו לקנות ממקור מהימן) – כל אלה מועילים במניעה וגם בהתמודדות עם המחלה.
כדאי להמיר קורנפלקס עם חלב בדייסת קווקר, כריכים בטוסטים חמים. טוסט עם חביתה שהועשרה בבצל ובפטרוזיליה יכולה להיות ארוחה חמה , מזינה ומונעת מחלות. גבינות צהובות, כדאי להחליף בגבינות עיזים או בפאלו קשות. לשלב מרקים לא עשירים בקלוריות בארוחת צהרים, או תה ממקלות קינמון, לואיזה, גרניום, ג'ינג'ר וכפית דבש במקום שתיית מים קרים.
שתיה מרובה של מים בטמפרטורת החדר או תה (בעיקר חליטות של מרווה משולשת, זוטא לבנה ,קורנית ועלי זית הודגמו כמועילות בתחום).
אוורור הבית בין אם חולים בו או לא, יעזור.
דבר נוסף ומעט מוזר – נמצא שצפייה בקומדיות, גם היא מקטינה סיכויי הדבקה במחלות החורף.
הרפואה הסינית מדברת הרבה על מזונות 'קרים' ומזונות 'חמים' וממליצה מאד כהכנה לחורף לבחור במזונות החמים. בין המזונות ה'חמים' נכללים – שיבולת שועל, אורז מלא, כרישה, קינואה, דג סלמון, אגוזי מלך ופיסטוק.
ירקות כתומים גם הם מומלצים – בטטה, דלעת דלורית וגזר.
כדאי שהמזון שנאכל כשקר - יהיה חם. גם באיכות המזונות וגם בטמפרטורת ההגשה. כמובן שאם אנו מגישים (או יותר נכון – מגישות...) מזון לילדים יש להיזהר מטמפרטורה גבוהה מדי שעלולה לגרום לכוויה. זהו, אגב, טיפ למי שרוצה ללמוד בדרך הקשה למתן אכילה מהירה – לחמם קצת יותר מדי את האוכל...כי אז חייבים לאכול לאט...
עבור מי שהגזרות נשמעות לו קשות מדי, אני רוצה להרגיע. גם אם שינית דבר אחד או שניים בתזונה המשפחתית –כבר עשית משהו ענק וזה רווח נקי. זה לא מנגנון של הכל או לא כלום. שינויים קטנים גם הם טובים והכי חשוב – שהאוכל יהיה טעים ומזמין. אני מוכרחה לדווח מהשטח ולומר לכם שמאז שהבית שלי עבר לתזונה איכותית יותר, הפרטיים, מרוכזים יותר בבית הספר ובכלל.
מלח באיכותו לפי הרפואה הסינית – קר ולא מומלץ ככלל ולקראת החורף – בפרט, כדאי להפחית. ירקות חיים גם הם נחשבים לקרים ופחות מומלצים בעונה הקרה.
על פי הרפואה הסינית, מזונות שיוצרים ליחה ולפי כך עלולים לגרום למחלות – מוצרי חלב, חלב סויה, בוטנים, קמח לבן, בננות, תפוזים (מפתיע, נכון?) מזון מטוגן, שוקולד וסוכר.
כדאי להשתדל לא להתעטש דווקא על המנה האהובה של שכנך לשולחן....
מומלץ לנגב באלכוהול את פומית הטלפון, כיוון שהחיידקים נמצאים שם הרבה לאחר שהשיחה הסתיימה...
אוורור. יצאת מחדר? אל תשכח לפתוח תריס וחלון (וגם את האזעקה...)
שמירה על טמפרטורה חמימה. אם יוצאים החוצה – להתעטף כמו שצריך – האמהות שלנו צדקו לאורך כל הדרך עם האזהרות שלהן.
במקרה של צינון – הרמת הראש במיטה בעזרת תוספת כריות - מקלה על הנשימה.
שמן מנטה או אקליפטוס – כמה טיפות בתוך סיר עם מים רותחים – לשים את הראש מעל הסיר ולעטוף במגבת ולנשום את האוויר רווי האדים שמשחררים ומקלים על הסתימה... בבקשה להיזהר לא להיכוות.
תה צמחים מארבעת המופלאים – מרווה, זוטה לבנה, טימין ועלי זית בחליטה.
תה מליסה –עוזר כנגד צרידות.
הכי חשוב – לקחת את הזמן המספיק למנוחה והחלמה.
לפעמים הגוף מאותת לנו שאנחנו לא חביבים אליו מספיק... ככה? הוא אומר לעצמו? אני אכריח אותם לנוח – על אפכם ועל חמתכם! קימה מוקדמת מדי ממחלה עלולה לגרום לסיבוכים ולנפילה חמורה יותר. במקרה הזה – עדיף בית שמאי (לנוח קצת יותר מדי) על בית הילל (לקום מהר מדי ולשלם את המחיר...)
על מנת להימנע מצינון חוזר כדאי להקפיד שוב על היגיינת ידיים והכנסת אויר טרי לחדרים. ישנה המלצה גם לא לישון באותו חדר עם אדם חולה. אישית אני לא מאמינה בסידור הזה. גם כך הוא מרגיש רע, אז עוד נידוי? אני גם מאמינה בכוח האהבה לטפל ולהבריא (את אמא שלי 'החזקנו' באהבה רבה 12 שנים עם מחלה קשה שהתגלתה במצב לא טוב) אבל - איש איש ושיקולו. אני גם חושבת שככל שאתה חושש להידבק – כך הגוף שלך יהיה פחות עמיד.
בחדר ממוזג במזגנים – מומלץ לדאוג ללחות (קערה עם מים הרחק מילדים או יש ששמים כביסה רטובה...)
לסגור בשקיות ניילון ממחטות נייר משומשות ובטח שלא להשתמש בממחטות רב פעמיות.
מומלץ לצרוך הרבה אבץ שנמצא בדגנים מלאים, אגוזי פקאן, גרעיני דלעת, גזר וסלק.
תה מנטה עם דבש.
וכאן המקום להזכיר – אנשים שלוקחים תרופות או ישנה בעיה בריאותית כלשהי - טלפון לרופא אם אפשר לשתות את התה הספציפי, אם אין 'ניגוד אינטרסים' של תרופות עם המזונות הללו. סתם על מנת לסבר את האוזן - הירקות הסולניים (עגבניה , חציל , פלפל , תפוח אדמה – בעיקר כאלה שיש עליהם צבע ירוק או 'עיניים') לא מומלצים לאנשים עם בעיות פרקים , מפני שיש תגובה חומצית בדם שעלולה להחמיר את הדלקת. למי שלוקח קומדין לדילול הדם - יכול לאכול ירקות בצבע ירוק כהה כמו עלי בייבי או ברוקולי רק בצורה מבוקרת וקבועה, מפני שיש בהם ויטמין K שגורם לקרישה ומתנגש עם אפקט דילול הדם של התרופה. לאנשים שלוקחים תרופות נגד כולסטרול (סטטינים), אסור לאכול אשכוליות מפני שהשילוב בין התרופה ומרכיב מסוים באשכולית, גורם לאי פירוק התרופה ועליית ריכוזה בדם וזה ממש לא טוב...., אם שמניקה, לא כדאי שתשתה תה נענע או מרווה כי הם מייבשים את החלב. בקיצור – לתזונה יש הרבה משמעות מעבר למילוי הבטן.
ולעוד שני נושאים מאד מטרידים שקורים בחורף – השמנה ודיכאון .
אני המצאתי תיאוריה שאין לי מושג אם היא נכונה או לא, פסיכולוגית היא עוזרת לי. ישנה גישה שהגיון בצידה, שטוענת שהגוף צורך יותר קלוריות בחורף כיוון שהוא צריך לחמם את עצמו. המחשבה שלי טוענת שגם בקיץ הגוף צריך לצנן את עצמו וגם לזה צריך קלוריות, לא? מזגן בקיץ לא שורף חשמל?– אז אין לנו מה לבנות על אקסטרה קלוריות שהגוף צורך דווקא בחורף...
מה שמעניין הוא, שההמלצות על הימנעות מהשמנה ומדיכאון די מקבילות, מה שמצביע על קשר בין הדברים. מאחר והתזונה היא מאגר החומרים שמהם רוקח המוח את ארסנל ההתמודדויות שלו – מוטב שנזין אותו בחומרים איכותיים על מנת שהעמידות שלו תהיה במיטבה. הדגש על דיאטה בחורף צריך להיות על מזון חם ומחמם. 6 ארוחות ביום שבכל אחת צריכה להיות מנת פחמימה, ומהסוג המורכב. מנת פחמימה – פרוסת לחם , חצי כוס אורז או פסטה וכו'. הפחמימות אחראיות על הסרוטונין שאם הוא נמצא בצורה מספיקה – אנחנו רגועים ובמצב רוח טוב. לחם מלא, אורז, גרנולה וכו'. לכל ארוחה אפשר להתאים את הפחמימה שלה והכי חשוב – שפע של מרקים לא שמנים ומשביעים. לא אלאה אתכם במחקרים ובמסקנותיהם – רק אעדכן אתכם שנמצא שמזון טחון משביע בהרבה מאותו מזון בדיוק כשהוא בלתי טחון. (כבר אמרתם איכס? – יופי!) ואם אנחנו בענייני מסקנות – כמה שיותר מרקי ירקות שכדאי לרסקם. מי שטעים לו – יכול גם לטחון חזה עוף מבושל. מרק מרוסק גם 'דוחף' את דפנות הקיבה ובעקיפין ישדר למוח מסר של שובע. לא צריך שום שמן במרק, אבקת מרק – כמה שפחות ואם כן, מהסוג שאין בו מונוסודיום גלוטמט ושאר חומרי שימור. נסו לעבות את המרק בעשבי תיבול או בשיבולת שועל / גריסי פנינה.
כדאי להמשיך ולעשות פעילות גופנית שמומלצת באופן גורף ובמיוחד לחיזוק המערכת החיסונית. הפעילות גם מאלצת אותך ללבוש בגדים צמודים כמו בגדי מעצבים או בגד ים ולבחון אם השינוי החורפי מיטיב או מטריד....
אנשים שסובלים מדיכאון חורף נוטים לסמוך על הקפה שיעורר וימריץ אותם , אבל הקפאין פועל בדומה לסוכר; לאחר שרמת הקפאין בדם עולה לשיא ויורדת, ההרגשה היא של עצבנות ועייפות. נסו בהדרגה להוריד את המינון עד לכוס קפה אחת ביום. קפה דגנים ותה צמחים יכולים לענות על הצורך בשתיה חמה ללא הנזק שבקפה. אכילה של דג סלמון, הודו ועוף העשירים בחלבון יגרמו לתחושת אנרגיה ולהרגשה טובה.
לסיכום, לקראת החורף ובמהלכו כדאי: להתמקד במזונות חמים ומחממים, לשמור על שגרת פעילות גופנית, לשתות תה צמחים ומרקים והכי חשוב – לשמור על עצמך ועל מצב הרוח האופטימי. וכשיגיע הקיץ הבא ונתקלף מכל הדובונים והפונצ'ואים – נחשוף גוף שלא עבר את התעללות החורף הרגילה שלו....הנה מחשבה אופטימית ומרגיעה....