ליצירת קשר
שם
דוא"ל
טלפון
הערות
מה התשובה לתרגיל שבתמונה?*
(כתבו ספרות בלבד)

דיאטה וגזים במערכת העיכול

גזים במערכת העיכול, לא בהכרח בזמן דיאטה, הינה תופעה הפוגעת באיכות החיים. הגורמים לתופעה, אפשרויות הטיפול בה, כל אלה במאמר שלפניכם.

אי נעימות כתוצאה מגזים במערכת העיכול הינה תלונה שכיחה.

הקלה של סימפטום זה באמצעים תזונתיים או באמצעות דיאטה מחייבת קודם כל הבנה מהוא המקור לגזים במערכת העיכול.

במערכת העיכול חמישה גזים עיקריים: מימן, חמצן, חנקן, מתאן ופחמן דו חמצני.

מקורם הוא מהאוויר הנבלע או כתוצרת תגובות של המעי:

חנקן וחמצן - מקורם בעיקר באוויר האטמוספרי. ספיגה שלהם מתרחשת בעיקר בוושט ובקיבה. אחוז נמוך מאוד של האוויר האטמוספרי מגיע למעי הדק. במקרים הבאים ייתכן מעבר חנקן וחמצן למעי:

א. ריקון מהיר מאוד של הקיבה. לגזים אין שהות מספיקה להיספג.

ב. מצב של שכיבה לאורך זמן מפריע לספיגת הגזים בקיבה ומאפשר את מעברם למעי.

מימן, פחמן דו חמצני ומתאן – מקורם בתגובות המתרחשות במעי: המימן הוא תוצר תסיסה של חיידקים במעי הגס. הפחמן הדו-חמצני נוצר רובו ככולו בתריסריון (החלק הראשון של המעי הדק). מיעוטו נוצר במעי הגס כתוצר של תסיסת חיידקים.

המתאן – מקורו במעי הגס, גם הוא נוצר כתוצאה מפעילות חיידקית. ייצורו של המתאן אינו קשור לעיכול של מזונות ספציפיים והיכולת לייצורו היא אינדיבידואלית ולעיתים תורשתית.

באופן נורמלי, נספגים שלושת הגזים דרך דפנות המעי הגס, אך אם ישנה הפרעה ביכולת הספיגה מסיבה כלשהי, תיווצר הצטברות של הגזים במעי הגס.

התלונות לגבי הצטברות גזים במעי הגס נחלקות לשלושה סוגים:

א. שיהוקים וגיהוקים חוזרים ונשנים, לחץ וכאב בבית החזה -  זאת כתוצאה מהצטברות הגזים בחלקה העליון של מערכת העיכול. הסיבה העיקרית הנה בליעת אוויר. ברבים מהאנשים המתלוננים, התופעה מתרחשת מיד לאחר הארוחה. הסיבות לבליעת האוויר הן:

1. הרגלי אכילה ואכילה מהירה מדי.

2. מתח נפשי, חרדה, לחץ.

3. אכילת מזונות שהמבנה והמרקם שלהם מכיל אוויר (כגון משקאות מוגזים).

המלצות תזונתיות:

1. שינוי הרגלי אכילה.

2. לעיסה איטית ויסודית של המזון והימנעות מדיבור רב בעת האכילה

ב. כאבי בטן ונפיחות כתוצאה מהצטברות הגזים במעי הדק: אי נוחות ונפיחות באזור הבטן, שלעיתים קרובות מתוארת כגזים, קשורה רק לעיתים רחוקות בייצור מוגבר של גזים במעי או בהפרעה בספיגת הגזים דרך דפנות הקיבה.

לרוב, התלונות הן סובייקטיביות ומתייחסות לרמות נורמליות של גזים במעי. הבעיה אם כן, הנה סבילות נמוכה לכאב ולחץ בטני.

ג. נפיחות, כתוצאה מהצטברות גזים במעי הגס: קיימים מזונות מסוימים הידועים כגורמים ליצירת גזים במערכת העיכול. מזונות אלו יכולים להיות מזונות עשירים מאד בסיבים תזונתיים (כמו בצריכה מוגברת של פירות, ירקות ודגנים מלאים), קטניות המכילות פחמימה הקשה לעיכול ומוצרי חלב המכילים לקטוז (לרגישים ללקטוז)

 המלצות של דיאטה קלאב:

1. חשוב להבין את העיניין הסובייקטיבי של הרגשת הכאב.

2. מומלץ להימנע ממזונות הגורמים ליצירה מוגברת של גזים במעי (כגון: קטניות, מוצרי חלב, פירות הדר, כרוב).

3. שימוש בתרופות מנטרלות חומצה או מעכבות יצור חומצה יכול להוריד את רמות הפחמן הדו חמצני במעי (יש להתייעץ עם הרופא).

4. כדורי פחם יעילים בספיגת עודפי גזים במעי.

חזרה לרשימה