מתוך-->כדאי לדעת-->האמנם בקיץ קל יותר לשמור על המשקל?
מה אפשר לעשות על מנת לעבור את הקיץ בשלום?
ישנה תיאוריה תמוהה שמסתובבת כבר שנים 'בקיץ יותר קל לשמור על המשקל'. 'אין לי בכלל תיאבון...' ואני רוצה לברר - למה לי לא עובר התיאבון בקיץ? בזמנים מסוימים – הוא אפילו עלול להתגבר. אני רוצה לקרוא תיגר נחרץ וכאוב על האמרה התמוהה הזאת.
בקיץ – יש יותר שעות ערות, מסתובבים יותר מחוץ לבית.
יש יותר פיתויים, יותר אירועים ומסיבות.
מאכלי הקיץ המשמינים קורצים מכל עבר, גלידות, שיקים, אבטיחים עם גבינה מלוחה ושאר ירקות.... ולא נשכח לציין את לילות הבירה והפיצוחים שמעניקים בטובם כרס סטטוס מרשימה....
פירות הקיץ שנחווים כברירת מחדל – 'לא נורא – אלה רק פירות....' מצטרפים להילולת סוכרים שסופה – שומן.
ועדיין לא צינו את 3000 מסיבות הסיום של בתי הספר, הגנים, חוגים ושבבי חוגים – משפחה ממוצעת חוגגת עשרות סיומים שבכולם כמובן – ידידו הטוב של האדם – הכיבוד....
ים ובריכה יוצרים אשליה של פעילות גופנית שבקצה שלה – כמובן רעב ענק וצלחת צ'יפס מהבילה שבהחלט לא משתווה ל – 38 הקלוריות ששרפת בבריכה וחצי שעשית.....
אין חשק למרקים וירקות חמים שיכולים להשביע בחורף.
לסיום אציין לרעה את המשקאות המתוקים שנלגמים מבלי לדעת את כמות הסוכר (10 כפיות בפחית קולה....) ועוד חומרים שיפים לחלודה אך לא לקיבה עדינה כשלנו....
ובכן – קל יותר? לא בהכרח.
אבל מה אפשר לעשות על מנת לעבור את הקיץ בשלום?
בעיני הסוד הוא – סדר והתארגנות. אני יודעת שמה שכתבתי הוא הכי לא קיץ, חופש וספונטניות אבל שווה להקריב משהו על מנת להרוויח משהו אחר. להפסיד ספונטניות באוכל על מנת להרוויח אותה בחיים. בעיני – אדם צריך להיות תמיד נכון לקבל הזמנה למפגש מחזור – מבלי לתפוס את הראש ולומר –' אוי – העולם עוד לא בשל לראות אותי במצבי...'
בדרך כלל – אדם די מודע למה שעומד לקרות בחייו, אירועים, מפגשים, ומסיבות.
אם מדובר באירוע ,באותו היום – כדאי לאכול כרגיל – לא לפתוח בצום תענית לזכרו של הצ'ק שיחליף ידיים. אפשר להחליף ארוחות, נניח לאכול יותר קל בצהרים. לפני שיוצאים לאירוע – מומלץ לאכול משהו – כמו כריך עם כף טחינה או פרי ויוגורט. הארוחה הקטנה הזאת מונעת אכילה שנובעת מרעב. כשאנשים רעבים הם אוכלים פי 3 ממה שהגוף שלהם זקוק לו.... מזון מיותר שנכנס לגוף מעבר למה שהגוף זקוק לו – הופך לשומן.
באירוע עצמו, כדאי לבדוק את האפשרויות, למלא צלחת אחת בירקות, במנת חלבון (בשר או דג) ולאכול בשקט ובמנוחה. הפחמימות (אורז – תפוחי אדמה ועוד) בדרך כלל צפות בשמן – חבל.
תצפית על עם ישראל אוכל – גם לה יש פוטנציאל הברחת תיאבון.
בשלב הקינוחים – אם הם פרווה – באמת חבל על הקלוריות של מרגרינה וסוכר (איחס...) וגם אם הם לא פרווה, כדאי לבדוק רמת רעב. האם אני באמת רעב/ה ? אולי עדיף לרקוד ולא להערות אל קירבי עוד 700 קלוריות, ככה 'על הדרך... '
גם מאלכוהול כדאי להיזהר, כוסית יין קטנה, אפשר בשביל החוויה. האלכוהולים הכבדים – וודקה, וויסקי, קוקטיילים למיניהם – כבדים גם בקלוריות.
במסיבות או מפגשים עם חברים – אני מציעה לכם להיות 'סוכן שינוי' – מה זה אומר? להתחיל בעדינות להכניס נושא של תזונה נכונה, להוקיע (בעדינות כמובן) אכילת מזון שמן ולא בריא (בורקסים, ג'חנון, עוגות למיניהן) ולקדם אכילת פירות, ירקות, בשרים רזים, קטניות וכו.
גם במקרה הזה – לא להגיע רעבים ולדאוג שיהיה משהו 'תומך דיאטה' שיהיה שם לעת צרה. קערת סלט גדולה מתובלת בעדינות בשמן זית ולימון למשל.... ואל תניחו לבעלת הבית או המארחת ללחוץ עליכם בנוסח – עבדתי נורא קשה.... תטעמ/י.... אומרים תודה וזהו.
לים ולבריכה – כדאי לקחת מהבית ארוחה קלה. אבטיח חתוך, כריכים לא מעמיסים וכמובן שתיה. כדאי לזכור גם את המשבר הכלכלי, משפחה שלוקחת מזון מהבית ולא מסתמכת על קיוסקים ומסעדות – יכולה לחסוך בערך 100 ₪ - שווה. זה הרגל טוב גם לדור הבא, לקחת איתם מזון ולא לשפוך טונות של כסף על אוכל משמין ולא בריא. יותר עבודה, נכון, אבל לי יש הרגשה ממש שמיימית כשאני דואגת למזון מאוזן ובריא ביציאות שונות, עבור משפחתי והוא נאכל.
ולמסיבות הסיום השונות והמשונות – שוב – כמו שאזכרנו קודם לכן – לא להיות רעבים. אפשר לאכול פרי שם במפגש ולא להתפתות לכל מני אמהות שרוצות שתאכלו את יצירותיהן. 'כן, טעמתי – מדהים' ושיוכיחו ההיפך....
והדבר הכי חשוב בעיני – ההרגשה. לאנשים רבים יש תחושת החמצה צורבת אם לא טעמו הכל ואכלו הכל. כאן נכנסת העבודה המחשבתית והרגשית.
הפוך על הפוך, לארגן בראש תחושת החמצה אם כן אכלת יותר ממה שאת/ה אמור/ה. אני שמרתי על עצמי – לא אכלתי כאילו זאת הסעודה האחרונה שלי.
נהגתי באיפוק ובכבוד אל עצמי ואל גופי. אין משהו טעים מזה...
שיהיה קיץ מדהים ולא משמין.
לימור גילת
יועצת תזונה
ומנחת קבוצות תמיכה להרזיה בדיאטה קלאב