ליצירת קשר
שם
דוא"ל
טלפון
הערות
מה התשובה לתרגיל שבתמונה?*
(כתבו ספרות בלבד)

חג שבועות - חג החלב - האם לכל אחד?

שיחת שבוע מספר 34

למה נהוג לאכול בחג השבועות מוצרי חלב?

לאכילת מוצרי חלב בשבועות סיבות שונות על פי גישות שונות. בחרנו להביא רק שלוש סיבות אשר מסייעות לנו להבין וליהנות מארוחות החג!

  1. יש הסוברים כי בני ישראל קבלו עליהם את חוקי הכשרות בעת מתן תורה ולא היו ערוכים להכשרת הבשר ולכלים כשרי ם לכן העדיפו לאכול מאכלי חלב.
  2. התורה נמשלה לחלב, כפי שאומר הפסוק: "דבש וחלב תחת לשונך" (שיר השירים ד, יא ( בדיוק כפי שהחלב יכול לסעוד ולקיים את הגוף האנושי (הנקת תינוק), כך גם התורה מספקת את התזונה הרוחנית הדרושה לנשמת האדם
  3. הגימטרייה של המילה חלב היא 40. אנחנו אוכלים מאכלי חלב בשבועות לזכר 40 הימים שבהם שהה משה על הר סיני ולמד את התורה כולה.

 

מאכלי חלב על מוצריו השונים מאוד פופולאריים בישראל ובארצות המזרח התיכון. אין יום שהגבינה הלבנה אינה עולה על שולחננו בצורותיה השונות.

 

האם כל רגישות לחלב הינה אלרגיה?

ניתן לפתח תגובה שלילית לאחד משני מרכיבים מרכזיים בחלב: רגישות ללקטוז (סוכר החלב) או אלרגיה לקזאין (החלבון העיקרי בחלב). האלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי תוך דקות ספורות מרגע החשיפה למרכיב החלב, גם אם הוא בכמות קטנה מאוד.

אלרגיה לחלב היא תגובה גופנית שלילית של מערכת החיסון נגד חלבוני חלב. בדרך כלל, האלרגיה היא לחלב פרה, אך כוללת גם אלרגיה לחלב עיזים וכבשים (בשל הדמיון הכימי הרב בין סוגי החלב). אלרגיה לחלב פרה היא אחת האלרגיות השכיחות ביותר אצל ילדים ואף אצל מבוגרים. אלרגיה לחלב יכולה להיות מולדת או להופיע במהלך החיים.

מי הם הסובלים מהאלרגיה ומה ההבדל בינה לאי סבילות ללקטוז?

האלרגיה נפוצה בעיקר בגיל הצעיר בגלל החשיפה הרבה של התינוק לכמות גדולה של חלב, ומאחר ומערכת החיסון של התינוק אינה בשלה בשלבי החיים הראשונים. לרוב האלרגיה חולפת עד גיל 10, אך יחד עם זאת לעיתים היא נמשכת לאורך כל החיים. במשפחות בהם ההורים סובלים מאלרגיה כלשהי, יש סבירות גבוהה יותר לתינוק אלרגי לחלב. האלרגיה היא בדרך כלל תגובה שלילית של מערכת החיסון לחלבוני החלב, אך יכולה  להיות תוצאה של מחסור מולד או מתפתח באנזים (לקטאז), המפרק את סוכר החלב. במקרה זה, היא לא נחשבת אלרגיה, אלא אי סבילות ללקטוז. ישנם מבוגרים באזורים רבים ברחבי העולם שאינם מסוגלים לעכל חלב ומוצריו מאחר ואין הם מייצרים את האנזים לקטאז האחראי לפירוק הלקטוז (סינים, אינדיאנים, אסקימואים, תאילנדים, מקסיקנים ועוד). אי סבילות ללקטוז, גם היא, יכולה להיות קבועה או זמנית.

אז איך מטפלים? האם יש תחליפי חלב?

הדרך היחידה לטפל באלרגיה או ברגישות לחלב היא להימנע באופן מוחלט ממזון המכיל חלב או מרכיביו (גם אם בכמות קטנה). יש חשיבות רבה לקריאת תוויות המזון על גבי כל מוצרי המזון בהם משתמשים, כדי לוודא שאין בהם מרכיבים של חלב (קזאין, מי גבינה, לקטוז ועוד). תחליפי חלב מתאימים לחלב פרה הם: חלב סויה, חלב אורז, חלב שקדים, חלב שיבולת שועל. תחליפים אלה מתאימים לבישול, אפייה ולמשקאות (קפה/שייקים). עדיף לגוון את מקורות תחליפי החלב כי כל סוג מכיל אבות מזון אחרים. ניתן להשתמש בתחליפים אלה ובמוצרים העשויים מהם ללא הגבלה. אחת הדרכים היעילות לבדוק שמוצר אינו חלבי, היא לבדוק שכתוב עליו "פרווה".

פשטידת גבינה מתוקה

החומרים:

*בכל הכמות יש: 25 מנות פחמימה + 10 מנות חלבון חלבי. מומלץ לחלק ל-25 מנות ובכל מנה יש 1 מנת פחמימה + 1/2 מנת חלבון חלבי

1 חב' (500 גרם) אטריות רחבות מבושלות ומסוננות

4 ביצים

ממתיק סטיוויה שווה ערך ל-1 כוס סוכר

קינמון – לפי הטעם

500 גרם גבינה לבנה 5%

אופן ההכנה:

1.      משמנים תבנית אפיה עם תרסיס שמן

2.      מערבבים הכל יחד ושולחים לאשפוז בתנור (בתבנית משומנת)

 חג שמח!

חזרה לרשימה